Despre credinta II

15 09 2009

Poti sa crezi in multe lucruri; unii cred in Dumnezeu, altii in Allah, altii in destin; unii cred in love conquers all, altii in totul e desertaciune.

Nu conteaza in ce crezi; conteaza doar sa crezi in ceva. Pentru ca atunci o credinta e o ancora, un safety net; sa crezi in ceva e ca si cum te-ai sprijini pe ceva, nu esti niciodata singur si intrebarile tale nu rasuna in gol, fara raspuns. Sa crezi in ceva, imi pare mie, se reduce la a avea cui sa multumesti si impotriva cui sa te revolti.

Pe vremea cand ideea de Dumnezeu mi se parea absurda, intamplator sau nu, eram fericita. Si simteam o nevoie puternica de a fi recunoscatoare cuiva. Negasind cui sa-i multumesc, m-am intors spre mine insami: imi eram recunoscatoare mie si eram mandra de mine. Oare de asta ateii sunt egoisti si mandri? Cei pe care ii cunosc eu asa sunt. Probabil ca asta e drumul pe care il parcurg: nu au la cine sa gaseasca raspunsurile si si le inventeaza pe ale lor proprii. Cumva, e un fel de god complex, nu? Ironic.

Despre credinta I

Reclame

Acțiuni

informatie

6 responses

16 09 2009
rainy

Dumnezeu si Allah reprezinta numele aceleiasi fiinte supreme. Egiptenii crestini il numesc pe Dumnezeu – Allah, si probabil l-au numit astfel inainte de aparitia Islamului care a fost cam dupa anul 600. Bine, noi subintelegem faptul ca pentru noi crestinii, Allah este dumnezeul din Islam, si diferentiem. Iar credinta in destin este si o parte din credinta musulmana – ei spun ca, sa nu crezi in destin inseamna sa nu crezi in atotputernicia lui Allah.
Hmm, si eu ma simteam cumva mai…bine, in momentele mele de „ateism”. Adevarul este ca atei desavarsiti sunt foarte putini. Pentru ca, asa cum ai spus, apare cateodata acel sentiment ciudat – recunostinta, pe care simtim sa o indreptam cuiva care reprezinta oarecum mai mult decat cei de langa noi. Se spune ca atunci cand ajungem sa ne cunoastem pe noi insine foarte bine, Il intalnim pe Dumnezeu.

16 09 2009
ammelie

Ca ‘Dumnezeu’ si ‘Allah’ sunt denumiri diferite pentru una si aceeasi persoana – este pentru multi greu de inteles si de acceptat. Ca denumim in fel si chip acel ceva ‘mai mare decat noi’ la care simtim nevoia sa ne raportam, dar ca de fapt e unul si acelasi lucru – odata acceptat acest lucru, ar fi un element de unitate. Dar se pare ca nu multi au intentia asta.

Ateii… hmm, sunt o expresie a razvratirii, imi pare mie. Cel putin asa incepe, cred eu. Ca la un moment dat ajung sa se impace cu acest mod de a vedea lucrurile, este oarecum inevitabil. Desi in conceptul de ‘impcare’ este inclus si cel de ‘umilinta’ – or ateii sunt mandri, nicidecum umili.

Bottom line este chiar cum ai spus tu: ‘Cand ajungem sa ne cunoastem pe noi insine foarte bine, Il intalnim pe Dumnezeu.’ Degeaba cauti credinta, dinadins, in afara. O vei descoperi, intotdeauna surprins, in tine insuti cand nu te astepti. Pentru ca totul are timpul lui. Cunosc multi oameni care au crezut, au incetat sa creada, si au crezut din nou.

16 09 2009
Cristian

a Crede!
a Iubi!
ce simplu pare totul …;
si chiar este;
doar tu sa fi
acolo unde iti este Locul!

PS: restul sunt doar „parole, parole, parole” 🙂

16 09 2009
ammelie

Ai dreptate Cristian: credinta, iubirea si orice alt sentiment intens nu fac decat sa delimiteze locul caruia ii apratinem. Si pe acesta il descoperim instinctiv (sau din intamplare, e acelasi lucru oricum). Si spunem: aici este!
Faina poezia; simpla, curata.
Welcome back 🙂

11 10 2009
centrefold

” au crezut, au incetat sa creada, si au crezut din nou.”

Daca ti s-a intamplat o data, o singura data, sa crezi corect, atunci aceasta experienta e suficienta pentru a nu te mai indoi de credinta ta vreodata.

corect e : „au crezut, au incetat sa creada , au stiut ca acum cred cu adevarat”

13 10 2009
ammelie

Ce inseamna ‘sa crezi corect’?…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: