Ce inseamna sarbatorile?

22 12 2010

Stiti cum sunt autoritatile locale mereu luate prin surprindere de venirea iernii? (Chiar daca aceasta se intampla prin ianuarie… 😛 ) Ei, asa sunt si eu luata prin surprindere, de fiecare data, la inceput de decembrie cand toata lumea din jurul meu este cuprinsa brusc de ‘magia sarbatorilor’ si de ‘spiritul craciunului’. Vreau sa spun, cel putin pe hartie! Pentru ca fetele pe care la vad asteptand in statiile de maxi taxi sunt tot cenusii, si oamenii care se plimba prim mall-uri si magazine tot ma duc cu gandul la un film cu zombie: ‘Must buy gifts!’ :))

Ei, dar cand deschizi internetul!… Ce revarsare de entuziasm si de bunatate si de spirit, magie si etc. Pe formuri poti sa citesti mesaje de la mai toti utilizatori care, probabil si ademeniti de posibilitatea unui premiu, ridica Craciunul/Ajunul in cele mai inalte slavi si il decoreaza cu toate cliseele posibile. Da, exact ca pe un brad de Craciun.

  • „Hmmm, pentru mine Craciunul nu este doar un simplu moment al anului, este o Sarbatoare in adevaratul sens al cuvantului, este perioada in care sufletul este plin de caldura si de iubire pentru cei dragi, este momentul in care uiti de toate neintelegerile avute de-a lungul anului si este ziua in care petreci alaturi de familie si de cei dragi. „
  • „Imi place sa petrec seara de Ajun alturi de familie.Ceea ce imi umple sufletul de bucurie e faptul ca suntem impreuna si putem primi colindatorii ce vestesc Nasterea Domnului asemenea ingerilor si pastorilor din noatea magica,rasplatindu-i cu colacei, bani sau mere.Momentul impodobirii bradului cu globulete,beteala,steaua din varful bradului care vesteste Nasterea Domnului, ingerasii care ne indeamna sa traim emotiile nasterii Pruncului Sfant. Imi umple sufletul de bucurie atunci cand primesc acei copii cu steaua, ce poarta vestea Nasteii Domnului, asemenea Magilor care-l cautau mergand dupa Steaua Sa.”
  • „Seara magica de Ajun este sarbatoarea mea preferata pe care prefer cel mai mult sa o petrec cu mica mea familie plina cu bucurie ,fericire si pacea imensa in sufletul nostru pe care numai vraja Craciunului ne poate darui.Ador privind copilasii mei mici cum se bucura la vazul cadourilor si nimic nu este mai important in afara rasurilor si zimbetelor de pe obrajorul lor.”
  • „Seara de ajun e mult mai deosebita daca vin colindatori pe care sa ii intampin cu bucurie si sa ii ascult cu mare drag si emotie si apoi sa ii rasplatesc pentru bucuria pe care mi-au facuto.”
  • „Si e teribil de frumos ca in aceste clipe sa respecti traditia: de la bradul de craciun frumos impodobit, la toate aranjamentele superbe de sarbatoare care iti decoreaza casa, hainute noi, bucate alese, in spiritul traditional romanesc (incepand cu sarmale, racituri, carnati, si pana la cozonacii care te innebunesc de placere cu mirosul lor divin).”

Nu pot sa nu ma intreb: (Mai) exista ceva autenticitate in aceste mesaje si in acest tip de exprimare? Sau este doar inca o oglindire a consumerismului: nu numai de produse, ci si de sentimente si emotii?. Este o manifestare palida a traditiilor romanesti sau este oare doar (inca) o aliniere la trendurile occidentale? Mai simte cineva cu adevarat ‘Magia Craciunului’, in afara de copii inocenti? Sau aceste emotii sunt doar expresia unei nevoi de emotii?


Acțiuni

Information

2 responses

22 12 2010
parabolanu

Anu asta nu inseamna mare lucru :)…doar week end liber

22 12 2010
Ce inseamna sarbatorile? - Ziarul toateBlogurile.ro

[…] Ce inseamna sarbatorile? Wed Dec 22, 2010 11:38 am Stiti cum sunt autoritatile locale mereu luate prin surprindere de venirea iernii? (Chiar daca aceasta se intampla prin ianuarie… ) Ei, asa sunt si eu luata prin surprindere, de fiecare data, la inceput de decembrie cand toata lumea din jurul meu este cuprinsa brusc de ‘magia sarbatorilor’ si de ‘spiritul craciunului’. Vreau sa spun, cel […] […]

Lasă un comentariu